Pseći BONTON

U pseći BONTON bi pre svega trebalo da spada sve što se već nalazi u zakonskim propisima i uredbama.

 

BONTON bi trebalo da podrazumeva i sve ono što jednog vlasnika psa čini ODGOVORNIM vlasnikom.

 

Pa da vidimo šta je to?

 

Odgovorno vlasništvo počinje i pre nego što postanete vlasnik psa. Još kod odabira psa odgovorni budući vlasnik vodi računa da uskladi temperament psa sa svojim, da uzme psa koji će u njegovom domu imati dovoljno prostora, vodi računa o tome koliko mu pažnje i aktivnosti treba, uzima u obzir finansijski aspekt koji se odnosi na hranu, održavanje higijene – šišanje, trimovanje, opremu, o izdacima za veterinara, vakcine, čipovanje, o testovima koji su potrebni za putovanje ili o troškovima smeštaja u pansion. O okućanima, deci, komšijama. O obuci koja će im biti potrebna. I psu i vlasniku.

Kada nabavljate psa OBAVEZNO tražite od prethodnog vlasnika pisano uputstvo o uslovima i načinu držanja tog psa, o ishrani i zdravstvenom stanju, kao i posebnim navikama ili osobinama koje pas ima.

Zatim se informiše o zakonskim propisima koji se odnose na držanje pasa u stanovima i kućama, o načinu i vremenu šetanja, o tome da li pas spada u zakonski definisane opasne rase, o pravilima u parkovima za pse i na javnim i zelenim površinama.

Možete ovo pronaći u Zakonu o dobrobiti životinja, Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca, Pravilniku o obeležavanju pasa, Pravilniku o opasnim psima i dr.

Nekoliko bitnih stvari iz zakonske regulative:

  • Vakcinisanje i čipovanje je obavezno
  • Šetanje na povocu je obavezno; puštanje je dozvoljeno samo na zelenim površinama u vreme 20h-10h u zimskom i 22h-9h u letnjem računanju vremena; pored škola samo do 7:30 ujutro; pored uredjenih dečijih igrališta nije dozvoljeno puštanje sa povoca itd.
  • Obavezno je nošenje korpi za ’opasne rase’
  • Samo punoletna lica mogu izvoditi psa u šetnju
  • Ulazak u lift je dozvoljen ako je prazan
  • Obavezno je očistiti za psom ukoliko je isprljao bilo koju javnu površinu
  • U parkovima za pse nije dozvoljeno uvoditi bolesne pse i kuje u teranju, unositi staklenu ambalažu i hranu, šišanje ili četkanje pasa, treniranje i obuka pasa od strane stručnih trenera

Odgovorni vlasnik vodi računa o DOBROBITI svog psa. Definicija dobrobiti kaže: Dobrobit životinja podrazumeva fizičko i psihičko stanje životinje, u odnosu na uslove u kojima ona živi i umire. Životinja se nalazi u dobrom stanju dobrobiti kada je zdrava, uhranjena, bezbedna, u stanju da ispolji ponašanja važna za njeno fizičko i mentalno stanje, ako joj je udobno i kada ne pati usled neprijatnih stanja kakva su bol, strah i stres.

Zdravlje i higijena

Redovno vakcinisanje, redovno održavanje higijene dlake, noktiju, ušiju. Četkajte svakog dana svog psa bez obzira da ima dugu ili kratku dlaku. Zamršena dlaka zateže kožu, može biti bolna i može zadržavati nečistoću.

Vodite računa da u šetnji ne jede ništa kako se ne bi razboleo ili otrovao. Proverite koju hranu ne sme da jede i zašto. UVEK mu obezbedite dovoljno vode, i kod kuće i u šetnji.

Vodite računa o higijeni i zaštiti šapica, zimi zbog soli na ulicama, leti zbog vrućeg asfalta.

Zaštitite psa od buva, krpelja, komaraca. Redovno ga testirajte na srčanog crva. Čistite od parazita.

Sterilišite ili kastrirajte svoje pse ako nemate nameru da ih parite. Ako planirate parenje, unapred odlučite šta ćete raditi sa štencima. Imajte na umu da će štenci porasti i trebaće im odgovoran vlasnik.

Bezbednost

Povodac. Čip. Ogrlica.

Ukoliko nije na povocu i odluta, osoba koja ga pronadje može kod veterinara pročitati ko je vlasnik i kontaktirati vas. Ili, JOŠ BOLJE: na ogrlicu okačite privezak sa njegovim imenom i vašim brojem telefona. Ko ga pronadje možda nema vremena da traži veterinara, ali svakako ima kod sebe mobilni telefon. Pozvaće vas.

Pristojnost

U susretu sa drugim vlasničkim psom UVEK pitajte da li je u redu da se upoznaju i onjuše. Ako kažu NE – poštujte njihovu želju. Ako private, olabavite povodac kako ne biste svom psu slali poruku da radi nešto što se vama ne svidja, ali budite na oprezu i spremni da reagujete.

Nevezano za zakonsku obavezu – pokupite za svojim psom kad obavi nuždu, naročito ako je na ulici ili parku gde prolaze ljudi.  Setite se da i vi možete ugaziti i koliko vas nervira da čistite djonove po povratku iz šetnje.

Ako vam je kuja u teranju, trudite se da je izvodite u vreme kada nema mnogo drugih pasa u okruženju i smanjite radijus kretanja što je više moguće.

Vaspitanje

Naučite svog psa da dodje na poziv, da ostavi, ispljune, prestane sa nekom aktivnošću koja iritira drugog psa. Ukoliko vam to ne ide od ruke, kontaktirajte nekog trenera. Merry Puppins saradjuje sa pet renomiranih trenera i škola za pse, možemo vam nekog preporučiti.

Ne vadite hranu, loptice i druge igračke u društvu drugih pasa jer se mogu posvadjati oko njih.

Ukoliko neko dete želi da pomazi vašeg psa, potvrdite to sa roditeljem i proverite prvo da li zna kako se prilazi psu. Ako ne zna, objasnite mu.

Igranje

Nikada ne skidajte pogled sa svog psa dok se igra sa drugarima. Opozovite ga ako vidite da igra postaje gruba ili da svojim ponašanjem iritira drugog psa. Ponekad najsladji pas koji ‘samo želi da se igra’ ometa psa kome je fokus na nečem drugom ili koji jednostavno nije raspoložen za igru, i to se može završiti neželjenom reakcijom.

Putovanja

NIKAD ne ostavljajte psa u automobilu. NIKAD.

Pre vožnje nemojte mu davati hranu bar 2-3 sata. Imajte dovoljno vode, čak i ako idete samo u vožnju gradom. Ako idete na dalji put, udobno ga smestite, i zaustavljajte se redovno da može da prošeta i obavi nuždu.

Pansioni

Ukoliko planirate da ostavite psa na čuvanje nekom pansionu (čuj, nekom! nije nekom, nego Merry Puppins!) odvedite ga veterinaru da potvrdi da je zdrav. Izbeći ćete odgovornost za eventualno prenošenje neke zarazne bolesti i dodatne troškove lečenja. Detaljno upoznajte osoblje pansiona sa njegovim potrebama i navikama.

 

 

 

 

Share This