Mali „opasni“ pas

U šetnji sa psom

Da li je Vaša šetnja sa psom zadovoljstvo i za njega i za Vas, ili ponekad predstavlja stres za oboje?

Da li Vas prati ili vuče povodac pa ne znate više ko tu koga šeta?

Ako je Vaš povodac uglavnom opušten, u obliku slova J, ili, ako hoćete, u obliku drške od kišobrana (pozdrav od Mary Poppins) onda Vi i Vaš pas uživate u šetnji.

Da li se rado srećete sa drugim psima u šetnji ili u parku, ili zazirete od druženja i susreta?

Moj Archie je Jack Russell i obožava da se druži. U šetnji se stalno okreće i traži drugare. Rado se upoznaje sa svima, bez obzira na veličinu i rasu. No, ne upoznaju se svi rado sa njim. Naročito male rase. Vlasnici malih rasa često sklanjaju svog psića jer on ’ne voli da se druži’, ’plaši se’, ’reži na druge pse’, ili kažu ’bolje nemojte, ovaj moj je agresivan’.

Maltezer. Agresivan. Ok. A zašto?

Uhvatila sam sebe da na ulici počinjem da objašnjavam vlasnicima zašto njihov pas reži i shvatila da to nije ni mesto ni momenat za tako nešto. Pa eto, s obzirom na to da će se Merry Puppins baviti obukama pasa i vlasnika, socijalizacijom i generalno, promovisanjem dobrobiti pasa, onda je ovo pravo mesto za to.

Zašto mali pas reži na druge pse?

Zato što je vlasnik (često vlasnica) od početka ’overprotective’, odnosno, vlasnik ima strah od susreta njegovog ljubimca sa drugim psima. Obzirom da je mali, vlasnik se plaši da bi ga drugi, veći pas mogao povrediti. I šta se onda dešava? Pri susretu vlasnik instiktivno povlači povodac ka sebi. Šta to govori njegovom ljubimcu? ’Ne želim da se upoznaješ sa tim psom, ne želim da se družiš s njim’.

Svi psi imaju svoje prirodne nagone. Nagoni su ono što je njemu urođeno i prirodno, nešto što je jače od njega i u čemu ne treba da ga sprečavamo. Nagon je sila, kao voda koja teče. Ne možemo je zaustaviti, samo kanalisati. Ako cev kroz koju voda teče zapušite, nećete je zaustaviti. Voda će izbiti negde na drugom mestu. Tako je i sa nagonima kod pasa. Treba ih poznavati, da bismo znali šta i kako možemo da kanališemo. Neki od prirodnih nagona su lajanje, njuškanje, kopanje, i – upoznavanje sa drugim pripadnicima svoje rase. Potpuno prirodan nagon.

Pored svojih prirodnih nagona, psi koji su kućni ljubimci razvijaju i veoma snažnu želju da zadovolje svog vlasnika. Veoma brzo nauče da je njima dobro kad je vlasnik srećan, i obrnuto, kad rade nešto što vlasnik ne voli, on će se ljutiti, vikati i ispoljavati ponašanje koje će njima doneti neprijatnost. Zato se trude da ne rade ono što vlasnik ne voli.

Vratimo se na naš susret u šetnji. Mali pas vidi drugog psa. Prirodni nagon ga vuče ka njemu, želi da ga onjuši sa svih strana, da se pozdravi, možda i poigra. Jače je to od njega.

Ali!

Vlasnik/vlasnica svojim govorom tela i povlačenjem povoca prenosi poruku: radiš nešto što ja ne volim! I u našem malom psu nastaje konflikt! Ima snažnu potrebu da priđe drugom psu i istovremeno snažnu želju da zadovolji vlasnika! Ta unutrašnja borba dovodi do frustracije, a onda se ta frustracija usmerava na onog drugog psa – a na koga bi inače?

I tako dobijamo malog slatkog psića, koji reži na sve druge pse. Jer pri svakom sledećem susretu on se seća da je to situacija koja ga frustrira, i nervira se već unapred. I reži, laje, kidiše na onog drugog: beži od mene, ti činiš da je moj vlasnik nezadovoljan, a ja, ni sam ne znam zašto, ipak strašno želim da te onjušim. Beži od mene!

Dragi vlasnici – savet:

Opustite povodac kada se Vaš pas upoznaje sa drugim psom. Recite mu time da je to sasvim u redu, da ste Vi sa tim ok. Omogućite mu da ga obiđe sa svih strana, da onjuši uši, pozadinu, genitalije, njušku. Raspetljavajte povoce sa drugim vlasnikom, vrtite se s njim ukrug, to je mali napor u cilju da Vaša šetnja bude opuštena i bez stresa. Što bi rekla Merry Puppins – savršena u svakom pogledu.

Naravno, osnovni bonton u psećem svetu je da proverite sa drugim vlasnikom da li je saglasan da se psi pozdrave.

Možda on još nije pročitao ovaj tekst

Share This