Kako odabrati psa?

Oduvek ste želeli da imate psa i konačno ste odlučili da je došlo vreme za to?

Ili ste već iskusili tu neizmernu sreću ali Vas je napustila jer je njihov životni vek kraći i sada želite novog ljubimca?

Kako god, počeću ovu srećnu priču upravo tužnim krajem. Kakvog god psa da odaberete, velika je verovatnoća da ćete živeti duže od njega. I da će Vas neizmerno boleti kada dođe vreme da se rastanete.

Ali će zato Vaš život sa njim biti neuporedivo drugačiji, u najboljem smislu!

Ako ste već imali psa, savetujem, zbog Vas, da se odlučite za potpunio drugačiju rasu, drugačiji temperament i životne navike. Pa čak i pol. Nemojte ga nazvati istim imenom, nemojte ga staviti da spava u istoj ležaljci/jastuku. Kupite mu potpuno nove igračke.

Novi ljubimac – sve novo!

Tako će Vama biti lakše, a ni on neće morati da ‘ispuni tuđe cipele’.

Kako onda odabrati?

Prvi put, ili svaki sledeći put?

Hajde da prvo izbegnemo greške koje mogu da nam se dese.

Sviđa mi se ova kuca!

Ne treba da biramo psa po izgledu: Joooj, što je sladaaak! Svi su slatki kad su štenad. Ili po tome što nam se sviđa neka rasa. Meni se recimo sviđao Cane Corso. A onda mi je neko rekao da oni mnogo balave. Ne svi, ali velika je verovatnoća da će kao odrastao pas, kad zatrese glavom, raspršiti svoje bale po zidu, televizoru, nameštaju, kuhinji… Odustala sam. Nije to za mene. Ne, greška. Nisam ja za njega. On bi mukica radio samo ono što mu je prirodno, a ja sam ta koja bi vrištala zbog toga. Šta ću ja takvom psu?

Sviđa mi se ova rasa!

Sledeća greška u biranju po izgledu je: izgleda opasno, pa ću ja biti faca sa takvim psom. Prijatelju, da li si svestan koliko aktivnosti treba psu koji tako izgleda? I da bi tako izgledao? Da li ti možeš i hoćeš da posvetiš dovoljno svog vremena njegovim potrebama, da on ne bi zaista bio opasan, nego da bude poslušan i dobar, srećan pas, koji tebi daje na ‘imidžu’ a ne pretstavlja opasnost za ljude i druge pse?

Retko to viđam, nažalost. 

Želim pametnog psa!

Jeste, pametni psi su posebna rasa, i od njih kad nešto očekuješ, oni to odmah znaju i tako se i ponašaju. Nije nego!

Pametan pas je pas sa kojim se mnogo radi. Svaki pas može biti pametan ako uložiš dovoljno vremena u njegovo učenje i treniranje. Koliko možeš vremena da mu posvetiš? Koliko ćeš imati strpljenja sa njim?

Udomiću nekog napuštenog psa!

Koliko god da je ovo potez vredan divljenja, razmisli dobro pre donošenja ove odluke!

Obično je u pitanju štene za koje ne znaš koliko će da poraste. Imaš li mesta za njega? Ne znaš mu genetiku i ne znaš kakve potencijalne zdravstvene probleme ima. Imaš li mogućnosti da izdvojiš dovoljno novca za veterinara u slučaju potrebe? Imaš li prostora u svojoj kući ako poraste ovoooliki? Na koliki rizik si spreman?

Prijatelj ima štence pa poklanja

Ok, odlično! Porazgovaraj prvo sa ukućanima. Proveri koja je rasa u pitanju. Veličina, dlake, potrebna količina hrane. Neretko se dešava da pas kad poraste postane više obaveza nego zadovoljstvo. Ako postoji u kući neko ko je alergičan na dlake, ili na nered od istih, onda dugodlaki pas, koliko god bio lep i umiljat, može biti uzrok konflikta u porodici, a tada ni njemu takav život ne može biti srećan.

Mali, sladak, ne linja se, pametan, dobar… ali Džek Rasel!

Sve je ok. Ja imam Džek Rasela. Ne linja se. Malo jede. Zdrav. Ne treba mu veliki prostor. Ništa ne dira po kući. Ni jedne papuče nije pojeo. Ali, čoveče! MORA, ali mora, da se istrči, izjuri, izluduje, izjurca, izmori do besvesti SVAKI DAN! I ako nemaš vremena za to, nemoj ga uzimati! Neće biti srećan…

A ako nije tvoj pas srećan, ne možeš biti ni ti.

Poenta ove priče nije da vas odgovorim od uzimanja psa, već naprotiv, da pomognem da izaberete psa kojem možete pružiti srećan život.

Evo šta treba da uzmete u obzir:

  1. Koliko imate finansijskih mogućnosti da brinete o još jednom članu porodice: hrana, oprema, vakcine, veterinarske intervencije nedajbože, troškovi putovanja ili hotela za pse…
  2. Koliko imate vremena da posvetite učenju, vaspitanju, njegovim potrebama za pažnjom…
  3. Koliko ste Vi aktivna osoba? Da li volite da ste napolju, da šetate, da se bavite fizičkom aktivnošću?

 

Kad budete imali odgovore na sva ova pitanja,

kontaktirajte Merry Puppins,

i reći ćemo Vam za kojeg psa ste Vi idealan vlasnik.

Jer taj odnos ide u tom pravcu, ne obrnuto.

Birajte psa kome Vi odgovarate po svojim  osobinama i navikama, a ne psa koji odgovara Vama.

Jedino tako ćete svi biti srećni u zajedničkom životu.

Share This