Briga o štencima

Iz ličnog iskustva znamo koliko posla ima oko šteneta.

Pre nego što završi sa svim neophodnim vakcinama ne smete ga voditi napolje. Morate takođe voditi računa i da na svojoj ili obući ljudi koji vam dolaze u posetu ne donesete neki virus ili bakteriju kojih u spoljašnjem okruženju ima previše.

Odrasli i vakcinisani psi nisu toliko osetljivi koliko štene od par nedelja koje još nije preventivno zaštićeno. Zato ono praktično živi u domaćem karantinu sve dok Vam veterinar ne potvrdi da je bezbedno da počnete da ga izvodite napolje.

I poslušajte svog veterinara: nemojte misliti ‘ma valjda mu ništa neće biti’, jer koji dan više u kući neće škoditi a prevremeni izlazak može biti poguban za njegovo zdravlje, pa i život. Neke od zaraznih bolesti protiv kojih se vakcinišu, mogu odneti štene koje nije steklo potpuni imunitet u roku od par sati.

Prvi izlazak napolje

Kada se prvi put susretne sa spoljašnjom sredinom štenetu je to veliki stres.

Odjednom su u velikom, otvorenom prostoru, na asfaltu, travi, zemlji – nepoznatim podlogama, sve prepuno novih nepoznatih mirisa, neki drugi ljudi, i gle, neki drugi psi? Mačke, ptice? Buka saobraćaja, iznenadni i jaki
zvuci… A pre svega – ogrlica i povodac. Toliko novih stvari u velikom svetu gde je Vaše štene tako malo…

Zato je neophodno da se i vlasnik i štene pripreme za prvi izlazak.

Kako ga navići na ogrlicu i povodac dok je još u kućnim uslovima? Kako se ponašati
kad mu priđe drugi, veliki pas? Šta nikako ne smete da uradite tada? Kako da prvi izlazak ne bude stres nego iskustvo koje će usrećiti štene a vlasniku omogućiti da svaki sledeći bude na obostrano zadovoljstvo?

Na sva ova pitanja možete dobiti odgovor u
Merry Puppins – školici za štence

Socijalizacija

U periodu 3-12 nedelja života štenci se socijalizuju: navikavaju na sve uticaje iz spoljašnje sredine sa kojima će doći u dodir kada počnu da izlaze napolje. Navikavaju da nuždu vrše na pelenu, navikavaju na povodac, uče osnovne komande: NE, Dođi, Stani, Fuj! To su komande koje mu mogu spasiti život. Da ne istrči na ulicu, da dođe na poziv, da ispljune šta god je uzelo kako se ne bi otrovalo ili pokvarilo stomak.

Retke su odgajivačnice koje se bave socijalizacijom štenaca. Uglavnom ih donekle nauče na pelenu i očiste od parazita, a dalje je sve na vlasniku.  A ako ste štene našli ili udomili sa ulice, onda tek nema govora o socijalizovanom psu.

Zato je  Merry Puppins tu da pomogne.

Merry Puppins Briga o Štencima sprovodi program socijalizacije u dogovoru sa vlasnikom. Možete štene upisati u našu Školicu za štence, ili dolaziti sa njim na zajedničke časove.

Merry Puppins Briga o Štencima ima posebne prostorije namenjene štencima koji su još u ciklusu vakcinacije i ne dolaze u kontakt sa drugim psima, kao i deo koji je namenjen štencima koji već smeju da se druže.

Pozovite nas ili nas posetite za više informacija.

merry puppins bajka za pse sapice

Naši partneri

Share This